GAYRİMENKUL HUKUKU NEDİR?
Gayrimenkul kelime anlamı itibari ile TDK Güncel Türkçe Sözlük'te; “Ev, tarla vb. taşınamayan varlık”, Kentbilim Terimleri Sözlüğü'nde; “Toplum yararı amacıyla getirilmiş sınırlamalar dışında, sahiplerine, bunları diledikleri gibi kullanma hakkı veren toprak ve üzerindeki yapı ya da yapılar” olarak tanımlanmaktadır. Gayrimenkul hukuku ise ; ilgili ev,tarla vb. taşınmaz varlıklar arasında taraflar arasındaki uyuşmazlıkların çözümü hususunda yol gösterici olan hukuktur. Kısaca taşınmazların mülkiyet ve zilyetlik hususlarına ilişkin uyuşmazlıkları inceleyen hukuktur diyebiliriz.
GAYRİMENKUL HUKUKU ALANI NEDİR?
Gayrimenkul hukukunun asıl alanı tabi ki taşınmaz mallardır. Gayrimenkul hukuku niteliği itibari ile çok geniş bir alan olup TÜRK MEDENİ KANUNUNDA gerek Borçlar Hukuku kapsamında gerek ise Eşya Hukuku kapsamındaki uyuşmazlıklar ile ilgilenmektedir.
GAYRİMENKUL HUKUKU UYUŞMAZLIKLARI NELERDİR?
Bir önceki soruda belirttiğimiz üzere gayrimenkul hukuku alanı oldukça geniş olup genel niteliği itibari ile en sıkça uyuşmazlık yaşanan alan Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmeleri olmak üzere çeşitlli sebepler ile gerçekleşmiş tapu iptal tescil davaları , kira alacağı tahliye davaları, ortaklığın giderilmesi davaları gibi çeşitli türleri mevcuttur.
GAYRİMENKUL HUKUKU UYUŞMAZLIKLARI İÇİN GÖREVLİ MAHKEME NERESİDİR?
Gayrimenkul hukuku kapsamındaki uyuşmazlıklar daha önce de belirttiğimiz gibi çeşitli sebepler ile uyuşmazlıkların taraflarına göre değişmekte olup örneğin ; uyuşmazlıkların niteliğinde bir taraf tüketici vasfı taşımakta ise Tüketici Mahkemelerini, kira alacağına ilişkin uyuşmazlıklarda Sulh Hukuk Mahkemesi görevli olacaktır.
0544 324 16 34