CEZA HUKUKU NEDİR?
Ceza hukuku; kişiler veya kişi ile devlet veyahut diğer tüzel kişiler arasındaki TÜRK CEZA KANUNU ve diğer yasalar kapsamında belirlenmiş olan maddelerin ihlalleri ile ilgilenen bir hukuk dalıdır. Ceza hukukunun asıl amacı kamu güvenliği, birliği, kişi hak ve özgürlüklerinin, hukuk devletini, toplum barışını korumak ve suç işlenmesini önlemektir.
CEZA HUKUKU SUJELERİ KİMLERDİR?
Ceza hukukunda sav, savunma ve karar adlı 3 kurucu unsur bulunmaktadır. Sav kısmı savcılık makamının, savunma avukat karar ise hüküm verecek mahkemeyi temsil etmektedir.
CEZA HUKUKUNUN AMACI NEDİR?
Ceza hukuku, kişilerin diğer kişilere, kişilerin adaletin işleyişine, devlet kurumlarına, TÜRKİYE CUMHURİYETİ devletinin birlik ve bütünlüğüne yönelik eylemlerin, terör eylemleri vd. Türk Ceza Kanunu , Terörle Mücadele Kanunu vd. kanunlardaki belirtilmiş olan tipik eylemlerin ihlali nedeniyle sanıkların kamu güvenliği, birliği için cezalandırılması amacı ile ilgilidir. Yine ilgili kanunun 1. maddesinde; 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 1. maddesinde kanunun amacı şu şekilde ifade edilmiştir: “Ceza Kanununun amacı; kişi hak ve özgürlüklerini, kamu düzen ve güvenliğini, hukuk devletini, kamu sağlığını ve çevreyi, toplum barışını korumak, suç işlenmesini önlemektir. Kanunda, bu amacın gerçekleştirilmesi için, ceza sorumluluğunun temel esasları ile suçlar, ceza ve güvenlik tedbirlerinin türleri düzenlenmiştir.”denmiştir.
CEZA HUKUKU KAPSAMINDAKİ UYUŞMAZLIKLARDA AVUKAT TUTMAK ZORUNLU MUDUR?
Ceza hukuku ve diğer tüm hukuk dallarında olduğu gibi avukat tutmak zorunlu değildir. Kişi kendisi mahkeme sürecini takip edip soruşturma ve kovuşturma aşamasını takip edebilir. Ancak bazı durumlarda mahkemeler CMK amir hükmü gereği re'sen (kendiliğinden) sanık veya mağdura avukat atayabilirler. Yine sanıklar da mahkemeye avukat istediklerini beyan ettikleri takdirde mahkeme OCAS üzerinden avukat istetmek zorundadır. Sanık şayet beraat etmez ise avukatlık ücreti yargılama gideri olarak sanığa yüklenir. Fakat ilgili yargılama safhalarında profesyonel hukuki yardım alınmasını tavsiye etmekteyiz.
CEZA MUHAKEMESİ HUKUKUNA HAKİM OLAN İLKELER NELERDİR?
1) Ceza davasının kamusallığı ilkesi; bu ilkenin amacı ceza davası ve süreçlerin devletin eliyle yürütmesinin görevi olduğunu anlatır.
2)Maddi gerçeğin araştırılması ilkesi ; Ceza muhakemesinde asıl amaç maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasıdır. Bu kapsamda her türlü şey delil olarak değerlendirilebilir. İstisna olarak hukuka aykırı ele geçirilen şeyler delil olarak değerlendirilemez.
3)Doğrudanlık ilkesi; Hükmü verecek olan yargıcın hükme ilişkin olarak dosya içerisinde bulunan delillere bizzat temas edip kanıtlara aracı olmadan ulaşacağını ve delilleri bizzat inceleyeceğini belirtir.
4)Alenilik ilkesi; Ceza yargılamasında asolan aleniliktir. Yani yargılamalar halka açık olarak yapılır, ilgisi olsun veyahut olmasın herkes duruşmayı takip edebilir. Ancak tabi ki bu ilkenin de istisnaları mevcuttur. Örneğin SSÇ olarak yargılanan kişilerin yargılaması kapalı olarak yapılır.
5)Sözlülük ilkesi; Dosyadaki tüm delillerin duruşmada dinlenilmesini ve öğrenilmesini ifade eder.
6)Kendisine yapılan isnadı ve haklarını öğrenme hakkı; Kişinin kendisinin dosya kapsamında ne ile suçlandığı ve bu suçlamalara karşılık olarak hangi tür haklarının olduğunun bilinmesi olarak ifade edilir.
7)Adil yargılanma hakkı; Tarafsızlığı ve bağımsızlığı teminat altına alınmış ve kanunla kurulmuş bir mahkeme önünde, aleni duruşmada hakkaniyete uygun olarak yargılanmayı ifade eder.
8)Davasız yargılama olmaz ilkesi: İlke, mahkemelerin iddia makamının iddianamesinde belirttiği kişi ve olayla bağlı olarak karar verme mecburiyetini ifade eder.
9) Soruşturmanın ve kamu davasının mecburiliği (kanuniliği) ilkesi: İlke, suçun işlendiğine dair basit şüphe üzerine soruşturmanın adli makamlarca başlatılması veya soruşturma sonunda suçun işlendiğine dair yeterli şüphe üzerine iddianamenin düzenlenmesi zorunluluğunu ifade eder.
0544 324 16 34